Forberedelse hører ikke kun jobsamtalen til. At skrive en god ansøgning kræver også forberedelse. Læs mere om skriveprocessen til en god ansøgning her.

Den økonomiske krise hersker på jobmarkedet. Virksomhedernes ordrebøger står halvtomme hen, og på personalefronten overstiger udbuddet af arbejdskraft efterspørgslen. Virksomhederne kan vælge og vrage, og dét stiller særlige krav til din ansøgning.

Mens virksomheder for tiden slipper af sted med at skrive stillingsopslag, der ikke slår verdensrekorder i kreativitet og originalitet, skal du som ansøger gøre dig anderledes umage for at skabe opmærksomhed og interesse omkring dine personlige og faglige kompetencer. Du har kun et par sekunder, så det skal gøres effektivt.

Hav fokus på processen, når du skriver ansøgninger

Du skimmer jobannoncer, og — bang — drømmejobbet i drømmevirksomheden dukker op. Det kan ikke gå hurtigt nok med at få sendt ansøgningen af sted. Men træk lige vejret …

1) Brug god tid (rigtig god tid) på at analysere stillingsopslaget, skriv stikord ned, der beskriver, hvordan du lever på til kravene, hvordan du vil løse opgaverne, og evt. hvordan opgaverne er sammenlignelige med opgaver, du har løst tidligere.

2) Vær konkret, når du fortæller, hvad du kan, og hvem du er. Stabil, dynamisk, målrettet, effektiv og systematisk. Tillægsord som disse er  spørg bare enhver god journalist – ”tomme”. Hvad vi hver især lægger i ordets betydning, er forskelligt.

Virksomheder bruger i høj grad tillægsord i deres stillingsopslag, men du skal passe på med at bruge dem i din ansøgning.

Du er selvfølgelig det hele — dynamisk, effektiv og målrettet — men du kan ikke nøjes med at referere tillægsordene fra stillingsopslaget i din ansøgning. Du skal være konkret og give eksempler på din dynamik, stabilitet, effektivitet. F.eks.:  I min stilling som kontorassistent igennem ti år hos ”Hansen Sæbe & Søn”, som leverer 50 % af alle sæbeprodukter til private virksomheder i Danmark, var ordrebogen fuld, og telefonrøret altid rødglødende. Det befandt jeg mig rigtig godt med.”

3) Ring stillingsopslagets kontaktperson op, og stil relevante spørgsmål baseret på din analyse af opslaget. Du kan f.eks. spørge til de konkrete arbejdsopgaver. Du vil næsten altid få oplysninger, som du kan bruge til noget i din ansøgning. Undgå blot at bruge oplysningerne til at skrive ”tak for behagelig samtale”.

Måske kommer der overraskende ting frem i samtalen. Ofte er stillingsopslaget nemlig skrevet af en anden end kontaktpersonen, der måske ved meget mere om, hvad stillingen konkret indeholder. Det kan også være, at du gennem samtalen bliver klar over, at du slet ikke har lyst til at sende din ansøgning.

4) Skriv modtagerorienteret. Begrund gerne, hvorfor du er interesseret i at arbejde for netop den pågældende arbejdsgiver, men brug mere tid på at uddybe, hvilke fordele virksomheden har ved at ansætte netop dig. Begge dele er vigtige elementer i en motiveret ansøgning.

Brug dit CV strategisk. Overvej, om du skal skrive et kronologisk opbygget CV, der lægger vægt på, eller et kompetence-CV, der lægger vægt på, hvad du konkret kan, f.eks. tilegne dig kompliceret viden eller holde hovedet koldt i pressede situationer. Overvejer du et brancheskift kan et kompetence-CV være den bedste løsning. Mange virksomheder foretrækker dog et traditionelt CV, som er opbygget i omvendt kronologi (med dine seneste erfaringer først). Gør meget ud af dit CV. Det bliver som regel skimmet, før din ansøgning (hvis du er heldig) bliver læst.

Variér dine ansøgninger, og tag ind imellem chancer. Hvis du først har skrevet en habil ansøgning, som du har brugt lang tid på, er det fristende at genbruge store dele af den. Forsøg dog hele tiden at variere dine ansøgninger (især hvis de ikke bringer dig til samtale, som er jo er ansøgningens mål).

Skriv så vidt muligt dine ansøgninger fra bunden. Tag ind imellem (rimelige) chancer for at skabe opmærksomhed omkring din ansøgning. Selv om en velforberedt ansøger har sat sig grundigt ind i virksomhedens kultur, og lader sin ansøgning afspejle den, er der altid et menneske i den anden ende, som måske falder for noget skævt eller kreativt.

Hav formalia i orden. Sørg for, at din ansøgning er fri for stavefejl, og at sproget er sammenhængende og logisk. Undgå (for) kreativ brug af skrifttyper, linjeafstand og layout.